En stor del av de som bokar flyg bokar i samband med detta även hotell på den ort de flyger till. När charterresor beställs är det just flyg och boende som ingår i paketet men vid resor till andra resmål behöver man oftast bygga ihop detta paket själv. En väg att gå är att först boka flygresan hos ett företag och sedan gå till en hotelljämförelsesida för att hitta ett passande hotell. Det kan exempelvis vara att flygresan beställs på flyg.nu och boendet sedan på hotels.com.

Genom att jämföra pris på flyg och boende kan man spara stora summor. Men att boka via två olika bokningsförmedlare har en nackdel. Det kan många gånger bli dyrare än om man bokar både hotell och flyg från samma sida.

Att kunderna bokar paket gynnar självklart de företag som erbjuder dessa. De får sälja mer och kan därmed få mer inkomst. Men det gör också att de kan ge mer rabatt för att få kunden att välja detta alternativ.

Utöver att de erbjuder billigare paketresor är det också vanligt att det finns rabattkoder som ger ännu billigare paketresor i det fall som både hotell och boende bokas på en och samma gång. Ett exempel kan tas från december 2015 då alla kunder som köpte paketresa fick 500kr i rabatt med hjälp av kupongkod från Travelstart.

Därmed blir det två faktorer som pressar priset på denna kombinationsbokning. För det första att företagen överlag ger rabatter på hotell + resebokning samtidigt som det oftast det är just dessa paket som kupongkoder går att hitta. Detta från flera olika företag även om det var just Travelstart som nämndes ovan.

När nästa utlandsresa ska bokas – leta upp billigaste flygresan hos en jämförelsesida och sedan billigaste hotellet på en annan. Jämför detta sedan mot att köpa resan via någon av de sidor som både har hotell och flyg och se vad priset landar på. Det är inte helt oväntat att rabatten är så stor att det är billigare att köpa allt på samma ställe. Dessutom är det betydligt enklare.

Boka flyg och hotell samtidigt för bättre pris