Att åka till alperna kan göras av flera olika orsaker. Många åker hit för att uppleva skidåkning i världsklass men det finns även något för de som inte vågar sig upp i skidbackarna och hellre sitter hemma och ser på film. Här har nämligen flera filmer spelats in vilket inte är så konstigt då området kring alperna bjuder på en mängd mäktiga slott, ruiner och fantastisk natur.

Från den svenska filmhistorian kan exempelvis Sällskapsresan 2 nämnas. Här åker Stig-Helmer Olsson och hans norske vän Ole Bramserud på ett skidäventyr under en vecka. Humorn är i stil med Sällskapsresan 1 även om många svenskar anser att gänget bakom filmerna har lyckats lite bättre med Snowroller.

Vill man istället söka sig mot mera internationellt kända filmer går det att besöka slottet som ligger på toppen av ett berg i Werfen (Salzburg). Det var här som filmen Örnnästet spelades in vilken handlar om de allierades försök att inta en ”ointaglig” fästning under andra världskriget. Richard Burton och Clint Eastwood gör sina roller mycket bra som ledare för den allierade kommandogruppen och Örnnästet är idag en av de mest klassiska filmerna med fokus på andra världskriget.

Örnnästets ”Schloss Adler”, Hohenwerfen – Av Memorator – CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1027830

Även de som vill resa i musikens tecken kan styra in sig mot Salzburg. Filmen Help! (1965) är sprängfylld av musik från gruppen som även gett ut låten med samma namn d.v.s. Beatles. Här åker den då extremt populära popgruppen skidor men de får knappast njuta av de fina utsikterna och fantastiska backarna. Istället är det en jakt som uppstår då kultmedlemmar är ute efter att döda dem.

Genren är inte helt klar då man skulle kunna säga att det är en action likväll som komedi eller drama med stora inslag av musik. Oavsett vilken genre den hamnar inom så är det säkerligen många som älskar Beatles som kommer att älska filmen. De som vill vara på samma ställen som sina idoler har varit på och spelat in filmen får bege sig till Obertauern som ligger vid Salzburg. Däremot är det idag betydligt fler backar där än vad de var när filmen spelades in. Någon riktig filmkänsla utlovas inte.

Filmresa i alperna?