Finns det någon gemensam nämnare mellan polkagrisar, polarexpeditioner, flyga luftballong och fotografier? Ja, den heter Grenna museum som har lyckats få till en bra mix av alla dessa saker. Grenna museum ligger i mitten av Gränna på Grännas kulturgård.

Det har i huvudsak två olika permanenta utställningar där den ena är fokuserad på polarexpeditioner, medan den andra har mer fokus på historien kring Grenna stad. Det finns också en stor fotoutställning med foton från diverse polarexpeditioner, bland annat den som Salomon August Andrée genomförde år 1897.

Franckska gården

Om man är särskilt intresserad av Grennas historia ska man besöka Franckska gården. Det är en gård från 1600-talets mitt som ägs av Grenna museum. Huset har sju rum som är inredda efter olika epoker i historien och man kan både se inredning samt läsa om de olika tiderna. I ett av rummen kan man exempelvis se Amalia, kvinnan som kom på polkagrisen.

Rummen förändras över tid, vilket gör att det kan vara värt att gå hit flera gånger för att se olika tidevarv och inredningar. Dessutom har huset i sig en väldigt intressant historia, det kan bland annat nämnas att den borgmästare som bodde där år 1715 inhyste tre ryska krigsfångar i hushållet.

Polarexpeditioner

För den som istället är intresserad av äventyr och bravader har också Grenna museum Polarcentrum, vilken är ett antal utställningar om forskningsresor till Nordpolen. Huvudutställningen handlar om Andrées polarexpedition där man bland annat kan läsa om driften på isen, ballongen Örnen och upptäckten på Vitön. För de som tycker det är extra intressant kan boka en egen ballongfärd i Gränna – hos företag som erbjuder detta till turister och andra nyfikna.

Andreexpeditationen [Tecknat]
Strindberg, Andrée och Ekholm i en ballongkorg över ett fantasifullt islandskap,
notera Jultomten som vikar till dem.
Publicerad i Söndags-Nisse, nr 31, den 2 aug 1896, tecknare Edvard Forsström
Cred: Grenna Museum– Andréexpeditionen Polarcenter
Museet har också en permanent utställning om Otto Nordenskjölds expedition år 1901, samt många fler som presenteras i text och bild. På entréplan finns det en touchskärm som man kan interagera med och genom text, foto och film upptäcka en mängd olika expeditioner. Slutligen finns det också en del med modern polarforskning, bland annat texter och foton av doktoranden Nina Kirchner.

Grenna Museum – För äventyrare och luftballongälskare