Det finns mängder av hotell som på sin hemsida lockar med ”fantastisk utsikt”. Det är allt från slott på skotska höglandet till enorma skyskrapor i Dubai . Även vandrarhemmet på Arlanda lockar med detta eftersom man har fönster ut mot banan.

Vad fantastisk utsikt är kan alltså vara olika från person till person. Ett hotell som däremot borde få hamna på listan över bäst utsikt är Skylodge Adventure Suites som finns i staden Cesco i Peru. Här har man nämligen inte bara fantastisk utsikt framåt eller åt sidan i rummet – utan även uppåt och nedåt.

Utsikt Dinning Room @ Skylodge
Att äta på restaurangen på Skylodge är verkligen något utöver det vanliga.

Oavsett om man tittar framåt, åt sidan, nedåt eller uppåt så ser man Urubambadalen sträcka ut sig. Känslan av att nästan sväva på kanten av berget skapar en mix av mäktig utsikt och obehaglig närhet till dalen.

Hotellrummen, eller kapslarna av glas, är inte helt lätt att nå. Man måste först åka till Cusco och därifrån ta sig 400 meter längst den stig som slingrar sig uppför berget till det ställe där kapslarna bjuder på det oväntade boendet.

Glaskuporna är byggda för att 8 personer samtidigt ska kunna sova där. Utöver sovrum finns matplats och badrum. Middag serveras på plats. I en bokning ingår nämligen både middag och frukost. Inte oväntat då gästerna annars måste gå den långa stigen ner till närmsta bebyggelse.

De som bokar boendet kan även boka kompletterande upplevelser så som klätterutflykter i närheten eller att få åka zipline. Två upplevelser som inte alls passar för de som är höjdrädda men samtidigt är knappast höjdrädda personer de som bokar boende som innebär att sova i en glaskupa som hänger utanför en klippavsats.

För vissa har nog detta hotell världens bästa utsikt – för andra är det nog världens värsta. Mycket beroende på hur man ställer sig till att befinna sig på höjder.

Hotellet med bäst (eller värst) utsikt