Glad och pigg bil [Tecknat]En första-hjälpen-kudde är ett måste att ha med i bilen. Skulle någon skada sig lindrigt finns hjälpen i närheten. Ett annat ”måste” är en låda med första-hjälpen-för-bilen. Små saker som kan göra att man kan köra vidare på semestern även om enklare problem uppstår. Det mesta av det som bör finnas i lådan går att köpa på Autoexperten, Mekonomen eller någon liknande butik.

Några av de saker som gör bilresan säkrare är följande:

Vindrutetorkare – Under en bilfärd kan vindrutetorkaren gå sönder helt plötsligt. Är det under ett mindre duggregn är det ingen fara men oftast brukar det visa sig att de går sönder när det som minst passar. När regnet slår ner mot marken är det omöjligt att köra säkert utan riktigt bra vindrutetorkare. Att ha med ett par extra i bilen är en självklarhet. Glöm inte heller för bakrutan!

Repair Kit Bildäck – Så länge som däcket inte har någon innerslang går det att tillfälligt reparera det med en speciell reparationssats. Dessa finns i något olika modeller. En är att en unik ”plugg” trycks ner i hålet i däcket. Denna plugg vulkar sedan och täcker därmed möjligheten för luften att komma ut. Att köra med ett reparerat däck bör enbart ske kortare sträckor och inte i för hög hastighet. Men det är ett mycket bra sätt att reparera däcket så att man kan ta sig till ett lämpligare ställe för däckbyte eller reparation.

Karossreparationssats – Detta är en sats med olika plåthammare och motstånd. Dessa gör det enkelt att ”banka” ut plåten på ett sätt som inte längre gör det trafikfarligt att köra vidare. Det kan exempel behövas efter mindre kollisioner eller skadegörelse. Plåten kan vara så tillbucklad att den kommer för nära däcket eller att dörren inte går att öppna. Då får man ”banka” på till möjligheten kommer till att ta sig vidare.

Likt reparationskitet för däck så bör en karossreparationssats enbart användas för att man som bilägare ska ta sig hem. Det är inte en långsiktig lösning. I alla fall inte om det är en ny och dyr bil. Är det däremot en billig modell är det inte värt att reparera på verkstad. Då får plåthammaren göra sitt och sedan får man nöja sig med att bilen i alla fall går att använda.

Osäker på vad som behövs? Gå in på närmaste butik som säljer bildelar och diskutera med en försäljare. Välj då kedjor som inte knutna till något speciellt märke så som exempelvis Meca eller Mekonomen.

Reservdelar att ha ta med på bilsemestern