Nog för att bilsemester oftast förknippas med sommarsemester så stämmer det inte alltid, till och med så att för många så just semester plus bil ofta betyder resor på vintervägar, om det är för fisketurer, skidåkning eller bara komma bort från stadens brus.

För vissa trafikanter kommer vintern ”plötsligt”. För andra helt väntat. Till stor det handlar det om hur förberedd man är och inför en lite längre resa på vinterväg så bör man alltid se till att bilen är i bra skick. Framförallt handlar det om att förbereda sig för sämre vinterväglag – redan innan det uppstår.

Vinterväg

  1. Byta till dubbdäck

Är det vinterväglag är det lag på att man måste ha vinterdäck från och med den 1:a december. Man kan då välja mellan dubbdäck eller friktionsdäck. Av dessa två har dubbdäck betydligt bättre fäste på is och snö. För de som kommer att köra där det är modd, snö och is är dubbdäck en rekommendation. Kör man däremot nästan enbart i stadsmiljö kan friktionsdäck vara ett bra alternativ.

  1. Byt i tid

En annan rekommendation är att byta redan första oktober. Från och med det datumet får man köra med dubbdäck. Självklart kan det kännas onödigt att byta till dubbdäck när det inte ligger en snöflinga på marken – men vintern kan komma plötsligt.

  1. Håll kvalitén

Om man lämnar in bilen för byte av däck hos ett däckföretag brukar de vara noga med att påpeka om kvalitén eller mönstret är för dåligt utifrån gällande regler. De som byter själv får istället kontrollera detta själv. Det viktiga är att inte snåla och låta de blir för slitna. Däckföretaget Giga-dack.se sammanfattar det helt tydligt i sin reklam:

”Vänta inte tills dina däck är helt slitna”

Det kan låta som något självklart men många använder sina däck år efter år och tummar på säkerheten. När de är helt utslitna köper de nya och grämer sig något att de inte höll en säsong till. Men då har man enbart utgått från plånboken – inte från säkerheten. Man borde inte behöva ställa frågan om vad som bör prioriteras…

Semester och vintervägar