Att åka på shoppingresor utomlands är relativt vanligt. Detta inte minst från städer som ligger nära gränsen till våra grannländer. Att ta bussen över Öresundsbron och sedan handla i Danmark är snabbt gjort. Lika enkelt som att ta färjan till Tyskland för att bunkra upp alkoholhaltiga drycker. Däremot är det ytterst få, om ens någon, shoppingresa som går till Norge. Helt enkelt för att det är så dyrt att handla i det landet att det är billigare att hålla sig innanför Sveriges gränser.

En del väljer att åka på shoppingresa för att hitta inredningsdetaljer. Inte sällan är då resmålet någon stor stad i Europa som erbjuder ett större utbud än Stockholm . Men för den som är ute i Europa och har tanke att köpa in saker till badrummet så är det några saker man bör tänka på.

Modernt badrum i svart och vittFör det första bör man komma ihåg att det är olika standardmått i olika länder. Som ett exempel kan badkarsblandare nämnas. I Sverige dominerar badkarsblandare med centrummått 160mm. Detta kan ses som en svensk standard. Men ute i Europa är det snarare 150mm som dominerar.

Detta börjar även etableras i Sverige sakta och säkert. Den som vill köpa en blandare utomland bör alltså först kontrollera vilket centrummått som blandare måste ha för att passa in i badrummet. Detta centrummått mäts från mitten av det ena röret till mitten av det andra. Därav namnet just centrummått.

Det andra man bör tänka på är garanti och möjlighet till reklamation. Självklart erbjuds garanti även om produkten används i ett annat land. Men att skicka exempelvis en blandare till England om det visar sig vara fel på den kan vara kostsamt. Det är helt enkelt bättre att fokusera på rena inredningsdetaljer om man vill hitta saker till badrummet utomlands. Detaljer som det inte funktionsmässigt gör så mycket om de inte skulle fungera exakt som man har tänkt sig.

Det tredje man bör tänka på är regler kring den svenska tullen. Det finns bland annat regler på hur stort värde på de saker man köpt får ha utan att man måste deklarera det. Vid för högt värde kommer en tullkostnad att tillkomma som kan göra att det ”billiga” inte alls blir lika billigt. De som känner sig osäker bör alltid ta kontakt med tullen när de kommer tillbaka till Sverige. Orsaken är att om man väljer att bara resa in i landet kan detta anses som varusmuggling. Att då skylla på att man inte visste om reglerna kommer inte att hjälpa.

Däremot ska tilläggas att det är större summor och större mängder som krävs för att tullen ska bry sig. .

Shoppingresa för renoveringen? Tänk på att…