Gävles slogan är ”Välkommen ombord” och syftar då på att det är en kuststad och att alla är välkomna dit. För den som tycker om havet finns många olika aktiviteter att välja på. Dessutom är det inte svårt att både äta och bo med havet som tema.

Att göra: Det går mycket fina kanotleder bara någon kilometer utanför Gävle. Dessa är enkla att följa och kan rekommenderas även för den ovana paddlaren. Har man aldrig paddlat förut kan däremot Högbo Bruk rekommenderas där kanot kan hyras. Detta område är idag är mycket populärt sommarmål för de som bor Gävle och Sandviken. Stora gröna ytor och möjlighet att hyra kanot i den lilla sjön för den som vill öva upp sina färdigheter är bara några av orsakerna.

Att fiska är helt gratis i Gävle och möjligheterna är stora att få en lite större fisk. Gavleån mynnar ut i havet så det är möjligt att både lyckas få insjöfisk och havsfisk på kroken.

Den som vill komma ut i skärgården kan med fördel åka med Limönbåten som går till ön Limön. Antingen stannar man bara där över dagen och åker hem med eftermiddagsturen eller så övernattar man i någon av de rum som går att hyra på ön. De flesta som åker hit gör det för att njuta av naturen och närheten till havet.

Limöbåten
Limöbåten Foto: www.limotrafiken.com

Att bo nära havet: Den som vill bo nära havet kan idag välja mellan flera olika alternativ. Hedesunda Camping ligger vid Dalälven och erbjuder campingbesökarna en egen strand och flera bryggor. Att köra bil mellan Hedesunda och Gävle tar ca 20 minuter.

Behöver man bo mer centralt är Engesbergs Camping ett bättre alternativ. Här finns campingstugor, tältplatser och husvagnsplatser. Allt mycket nära havet och även här kan gästerna njuta av en skön sandstrand. Ytterligare ett alternativ är Engeltofta Pensionat som ligger några kilometer närmare Gävle än Engesberg.

Att äta: Är det utsikten över havet som är viktigast kan Furuviks Brygga rekommenderas. En restaurang med hög standard och ett perfekt ställe av avsluta en semesterdag på. Vill man däremot ha havet mer i fokus på menyn är det Fiskmagasinet,  som ligger i de gamla hamnmagasinen på Öster, man ska besöka. Här är det enbart djur och natur från havet som det bjuds på. Lite dyrare, lite exklusivare, lite mer hav.

Även fiskekrogen i Utvalnäs har valt att enbart fokusera på vad havet har att ge. Här hittas en hel del lokala delikatesser från de lokala fiskerierna och möjligheten finns även att köpa hem ingredienser från den lilla fiskebutiken.

Temaresa till Gävle – Havet