Rom är på många sätt en enkel stad, det är inget svårt att planera en resa till Rom. De flesta flygbolagen flyger till staden, alla stora sevärdheter finns inom (ett någorlunda ambitiöst) gångavstånd och det finns gott om hotell. Det är således inga större konstigheter att åka på en weekend till Rom.

Men om du ska få ut maximalt av din Romresa så behövs det därför lite tips om vad du ska tänka på, vad du inte ska missa och hur du undviker de vanligaste problemen. Därför har vi sammanställt några enkla punkter på tips när du ska resa till Rom. Läs dem och notera så att du inte glömt allt när du går av planet på Ciampino eller Fiumciano som flygplatserna i Rom heter.

Smarta knep för att undvika köerna

Åker du till Rom under högsäsongen, alltså främst sommaren så kommer du att få köa till de flesta sevärdheterna, inte minst Colosseum och Peterskyrkan, så är det bara. Men det finns sätt att minimera kötiden. Framförallt kan du köpa biljetter på andra platser än i biljettkassan vid respektive plats. Då slipper du kön till kassan och kan istället ställa dig i nästa kö.

Colosseum i Rom
Colosseum i Rom. Kred: Wikipedia

Till exempel Colosseum som alltid har jobbiga köer så är det enklare att köpa entrébiljetten vid någon av Forum Romanums ingångar. Där är köerna mycket kortare (undvik dock entrén som är mot Colosseum) så där kan du enkelt köpa biljett. Entrébiljetten är nämligen samma för båda sevärdheterna.

Dock gäller den bara för en gång på respektive plats. Så om du vill börja med Colosseum så får du inte gå in på Forumet och gå ut direkt, då är biljetten förbrukad till forumet.

Ett annat tips innan du ska resa till Rom är att ordna förköp till sevärdheterna. Det kan du köpa på internet. Även då slipper du biljettkassorna. Det innebär dock inte att du får gå före alla köer. Nej köer är något man får acceptera på en Romresa. Det kan inga tips rädda dig från.

Spara pengar på mat

Det finns många tips när det kommer till att spara pengar på restauranger och barer. Brödet som ställs in på ditt bord innan maten kommer, lägger restaurangen ofta till på notan om du äter av det.

Ska du äta lite billigare mat så gäller det att ta dig bort från de största turiststråken. Det är nämligen så att om restaurangerna har anställda som försöker locka in dig på restaurangen så är den antagligen inget vidare. Det är inte så italienska restauranger jobbar. Det är överlag bara restaurangerna vid de stora sevärdheterna som jobbar på det här sättet. Och det innebär att du får väldigt dålig mat för väldigt mycket pengar.

Det var några tips inför din resa till Rom. Tänker du på detta så kommer du klara dig alldeles galant i den eviga staden.

Tips när du ska resa till Rom