Allt fler väljer att tänka på miljön, hoppar över långresorna och flygplansåkandet till fördel för semester på hemmaplan. Och varför ska man egentligen åka utomlands när Sverige har så mycket att erbjuda – alltifrån kritvita sandstränder till nöjesfält.

Nedan listar vi tre av dom mest populära resmålen i Sverige och vad dom har att erbjuda under sommarhalvåret.

Visby

Vackra Visby med kullerstensgator, kalkstenshus och ringmuren som omger staden är Sveriges absolut mest populära resmål på sommaren. Varje år strömmar hundratusentals semesterfirare och turister in på Gotland och den speciella miljön är minst sagt utomlandslik.

Här finns gott och kultur och historia, möjlighet till shopping och god mat lika väl som en dag på den långa, kritvita stranden. Under sommaren hålls dessutom mängder av evenemang här, alltifrån konserter till vernissage.

Kanske är Visby det ultimata valet för en sommarsemester? Åtminstone tyckte närmare 950 000 personer det år 2018.

Visby Hamn

Visby Hamn – Cred: Jürgen Howaldt – Egen avfotografering, CC BY-SA 2.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=703322

Göteborg

Även Göteborg är en populär sommarstad och det kanske inte är så konstigt att många turister söker sig hit. Staden har ett stort utbud av nöjen, barer, restauranger, sevärdheter och andra saker att göra.

Strosa längs avenyn, gör ett besök på Universum eller på något av stadens många museer. Här finns något som passar för alla, både stora och små, och Göteborg är dessutom känt för att vara en väldigt trevlig stad att vistas i.

Det faktum att nordens största nöjesfält Liseberg ligger här är troligen även det en bidragande orsak till att många barnfamiljer väljer att spendera sin semester här, för att inte tala om västkustens vackra skärgård.  Hit vallfärdar många nyfikna turister – både nya och återkommande.

Götaplatsen

Götaplatsen – Cred: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=465102

Ystad

Ystad och Österlen är det tredje resmålet som finns med på topplistan över populära städer att spendera sommarsemestern i. Ystad är en riktig sommarpärla som erbjuder medeltida historia lika väl som moderna turistattraktioner så som djurpark, spaanläggningar och stjärnkrogar.

Vacker natur och närheten till havet är också ett av stadens dragplåster. För en riktigt lyxig semester i södern finns Ystad Saltsjöbad som gjort sig känt över hela Sverige.

Att döma av ovan nämna resmål är det tydligt att svensken drar sig mot hav och kust när det är dags för semester. Dom mest populära platserna erbjuder dessutom både kultur, möjlighet till sol och bad, shopping, god mat och dryck samt barnvänliga aktiviteter – lite av varje helt enkelt.

Pilgrändshuset i Ystad från sent 1400-tal

Pilgrändshuset i Ystad från sent 1400-tal – Cred: jorchr – Egen avfotografering, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2916028

Tre populära semesterorter i Sverige