Många som har en sommarstuga använder den några veckor per år. Där i mellan står den tom och oanvänd helt i onödan. Detta samtidigt som det finns många turister som gärna skulle vilja bo i en stuga under sin semestervecka.

Det finns alltså möjlighet att hyra ut stugan och få in en rejäl slant per år och dessutom skattefritt till en ganska hög summa. Men vilka vägar kan man gå för att hyra ut stugan några veckor?

Blocket

Fördelen med köp- och säljsidan Blocket är att det är tusentals personer inne på sidan varje dag. Många söker stugor och annat boende via sidan så det är inte speciellt svårt att få tag på hyresgäster.

Sätter man ett pris som är lägre än vad de stora campingområdena tar så är chansen ännu större att stora delar av sommaren bokas upp snabbt. Detta oavsett om man har el och vatten eller om det bara handlar ett enkelt inrett torp.

Nackdelen är att man själv måste ordna med kontrakt och sköta om nyckelutlämning m.m.

Stuguthyrningssidor

Det finns sidor på internet som specialiserat sig på att hyra ut stugor. Är man stugägare får man fylla i en mängd information om sin stuga samt en kort presentation. Man har även möjlighet att ladda upp bilder. En del sidor har ett pris som räknas ut automatiskt beroende var stugan ligger och vilka faciliteter som den har. På andra sidor får man själv bestämma ett pris.

Fördelen är att personen som hyr skriver på avtal till stuguthyrningsfirman och det är även de som är ansvariga för att pengarna blir betalda. Dessutom blir stugan väl synlig i alla deras sökmotorer över övernattningsställen som erbjuds i samma stad.

Nackdelen är att det kostar. Det är visserligen inte någon fast avgift vilket gör att man inte riskerar något. Men däremot tar dessa sidor en viss procent på bokningsbeloppet. Inte sällan rör det sig om ca 20 %. Ett pris man betalar för att få hjälp med reklam, bokningssystem och kontrakt.

Via turistförmedlingen

En turistförmedlings uppdrag är att marknadsföra staden de finns i. Ett av uppdragen blir därmed att kunna erbjuda en rad olika boendeformer. Många förmedlingar erbjuder sig därför gratis att ta kort på stugorna och lägga upp en presentation om dem på deras sida.

Vill man även att de ska hjälpa till med kontraktskrivning och nyckelutlämning tar de, i likhet med uthyrningssidorna, en viss avgift exempelvis 20% på bokningen.

Tre sätt att hyra ut sin sommarstuga